Tuesday, 27 August 2013

Kombucha o'clock!


Love kombucha! It is my evening fix, some people, like to relax with a glass of skotch on the rocks in their had I love my kombucha, fizzy and delicious:P! Actually, it is perfect through out the whole day. Drink it in the morning for a healthy pick-me-up. Drinking in the afternoon to give a work a boost. Drink it in the evening as a detoxifying cocktail mixer! Kombucha is fermented tea, with Asian origin dating back 2000years! It's filled with probiotics, working in line with digestive, immune and energy systems. What is more, it is packed with B vitamins, vitamin C, enzymes and vital amino acids. So not only tastes fab but also has a lot of goodness inside. Seriously, give it a go and you won't look back!

Uwielbiam Kombucze! Kombucza to przefermentowana przez grzyba herbatka...wiem, wiem, brzmi ohydnie ale tak naprawdę smakuje jak Nestea. Im dłużej się fermentuje, tym bardziej staje się wyraźna w smaku, trzeba po prostu próbować:) Kombucza działa wzmacniająco na organizm, pro biotyczne bakterie działa tonizująco, pomaga w procesach trawiennych i jako taka ma działanie ogólnie wzmacniające. Zatem rano zamiast porannej kawy, po południu kiedy trzeba wysilić mózg, po objedzie, wieczorem zamiata drinka. A tak! Drożdże zamieniają cukier na dwutlenek węgla oraz alkohol (świeży napój z kombuczy może mieć około 0.5 do 2% alkoholu.) Co ciekawe, również domowy kefir zawiera troszkę alkoholu,  bakterie kwasu mlekowego obniżają pH i zakwaszają płyny.  Zatem zachęcam do spróbowania, jest pyszna i zdrowa i myślę, że nie tylko dla entuzjazmów dziwnych rzeczy!


No comments :

Post a Comment